Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
За ЛИХВИТЕ - по кредити и депозити ! 
Автор Съобщение
Мнение За ЛИХВИТЕ - по кредити и депозити !
Световните икономики понижиха значително лихвите си,но в България това не се случва.Разбира се на БНБ и е невъзможно да променя основната лихва,тъй като сме във валутен борд и трябва да се спазва закона за валутния борд.

Проблема е друг.Какво ще се случи с икономиката на страната ни при тези високи лихви по депозити и кредити? Ще има ли кой да кандидатства за кредити? Ще може ли да бъдат обслужвани тези кредити ? Защо борбата за всеки привлечен лев на депозит в банка е толкова жестока? И каква е причината за това? Изпитват ли банките ликвидна криза,или са стабилни както ни уверяват отговорни фактори?

Лично аз съм доста притиснен от случващото се в банковата система в България.От една страна се твърди,че банките са стабилни.От друга страна инфлацията бележи спад,а въпреки това банките се съревновават коя да предложи по-висока лихва по депозитите в условията на редуцирано(намалено) кредитиране.Тази комбинация противоречи на здравата логика и пазарните механизми,а това означава за мен лично,че сме на прага на доста сериозен трус в банковата система на България.

ГУРУ
ГУРУ

06 Яну 2009 11:25 Профил ICQ
Мнение Re: За ЛИХВИТЕ - по кредити и депозити !
http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=11923&r=42

Начинаещ
Начинаещ

06 Яну 2009 14:00 Профил

На моя най-обикновен потребителски кредит , годишната лихва е 17 (седемнадесет) процента !!!
Жалко че няма във форума подходяща иконка за да покажа какво мисля за въпросната ПОЩЕНСКА БАНКА @= @= @= @= @= @= @= @= @= @= @= @= @=

Начинаещ
Начинаещ

06 Яну 2009 21:37 Профил
Кредитна карта American Express издадена от пощенска банка.

Годишна лихва - 19% !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Годишна такса за картата - 6% !!!!!!!!!!!!!!!!
Такса за месечно писмо - 0,2 % , годишно около - 2% !!!!!!!!!!!!!!!
Такса за теглене в брой - 3 % !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Глоба за закъсняване на вноска - 1,4 % !!!!!!!!!!!!!!
Даже взимат такса за това че са ти изпратили СМС , с който ти напомнят кога трябва да си погасиш вноската !!!!!!!!!!!!!!
И така ДРУГАРИ - 30% годишна лихва добре ли е??????????????????????
МАЛКО Е , ДИГАЙТЕ Я ОЩЕ , НИЕ СМЕ ПРОСТИ , ЩЕ ПЛАЩАМЕ !!!!!!!

Начинаещ
Начинаещ

07 Фев 2010 23:50 Профил
лихвите ще паднат постепенно от наистина прекалено високите си нива в момента макар, че ако има разбирателство между банките за високи лихви това трябва да се разследва, а ако няма такова тогава значи, че просто това е цената на която могат да предложат ресурс в момента в тази рискова ситуация.

колкото до ликвидната криза според мене - тя не се ли определя от цената на overnight междубанковите заеми - която е рекордно ниска в момента ? :)

а за това че в началото имаше изтегляне на пари обратно към банките майки(което по принцип не е хубаво, но какво да кажат хората в страните с банки майки, когато тези пари бяха насочвани към България) - това е сигурно, но е сигурно също и че беше в доста ограничени размери.

08 Фев 2010 11:07 Профил
Нали се сещаш през къде ми е - какво , защо , как , трябва , и т.н.

Аз съм прецакания който плаща 30 % годишна лихва !!!!!!!
Според мен това трябва да е новина номер 1 за БГ по новините , защото това ни убива бавно но сигурно.

Начинаещ
Начинаещ

09 Фев 2010 20:45 Профил
Здравейте,стига сме слушали и говорили глупости а дайте да направиме нещо,защото от това какво ще се случи сега зависи бъдещето на нашите деца.Факт е че лихвите по кредитите са убийствено високи.Ние потребителите както и децата ни сме подложени на безмилостен ГЕНОЦИД от банките.ГЕНОЦИД който поставя под съмнение физическото ни оцеляване.Какво можем ние да направим?Какво можем да направим след като близки на оправляващите ни държавници държат контролният пакет на банките?Ако се надяваме на правителството и законодателната власт нищо,защото парите са власт а власта пари.Това напомня ли ви за параграф-22 описан в едноименната книга?В това положение е поставен Българският Народ независимо от етност и религия. ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ В ГРАЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ,КОЕТО ДА ПОСТАВИ НА ОБСЪЖДАНЕ ПРОБЛЕМА С КРЕДИТНАТА ПОЛИТИКА И ЛИХВИТЕ В БЪЛГАРИЯ,КОЕТО ДА СЕ ТРАНСФОРМИРА В ПАРТИЯ С ЯСНА И КОНКРЕТНА ЦЕЛ.ЦЕЛ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРИТЕ ОТ ГЕНОЦИДА НА КОЙТО Е ПОДЛОЖЕН В МОМЕНТА ОТ БАНКОВАТА СИСТЕМА!!!

18 Апр 2010 10:39 Профил
dojnov написа:
Здравейте,стига сме слушали и говорили глупости а дайте да направиме нещо,защото от това какво ще се случи сега зависи бъдещето на нашите деца.Факт е че лихвите по кредитите са убийствено високи.Ние потребителите както и децата ни сме подложени на безмилостен ГЕНОЦИД от банките.ГЕНОЦИД който поставя под съмнение физическото ни оцеляване.Какво можем ние да направим?Какво можем да направим след като близки на оправляващите ни държавници държат контролният пакет на банките?Ако се надяваме на правителството и законодателната власт нищо,защото парите са власт а власта пари.Това напомня ли ви за параграф-22 описан в едноименната книга?В това положение е поставен Българският Народ независимо от етност и религия. ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ В ГРАЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ,КОЕТО ДА ПОСТАВИ НА ОБСЪЖДАНЕ ПРОБЛЕМА С КРЕДИТНАТА ПОЛИТИКА И ЛИХВИТЕ В БЪЛГАРИЯ,КОЕТО ДА СЕ ТРАНСФОРМИРА В ПАРТИЯ С ЯСНА И КОНКРЕТНА ЦЕЛ.ЦЕЛ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРИТЕ ОТ ГЕНОЦИДА НА КОЙТО Е ПОДЛОЖЕН В МОМЕНТА ОТ БАНКОВАТА СИСТЕМА!!!

На 100% съм съгласен с теб.Но народът като цяло е инертен.Аз лично очаквам доста нерадостни неща за в бъдеще.

ГУРУ
ГУРУ

18 Апр 2010 22:45 Профил ICQ
Имам ипотечен кредит от Пощенска банка изтеглен през 2006 година.През 2008 година 4 пъти ми увеличават лихвеният процент и в момента дължа повече отколкто когато го изтеглих.През последните две години на три подписки за намаляване на лихвените проценти по кредитите съм се подписвала и ...в крайна сметка се намаляват само лихвите по депозитите.Доколкото зная само Първа инвестиционна банка и Централана кооперативна банка са български банки,всички останали са с чуждо участие и какво му пука на чуждия инвеститор за българина...БНБ и да намали основния лихвен процент,банките няма да намалят лихвените проценти по кредитите...акционерите трябва да си получат високите дивиденти...Ние да му мислиме...

20 Апр 2010 12:04 Профил
УЧУДВАМ СЕ,ЧЕ ПО ПОВДИГНАТАТА ОТ МЕН ТЕМА ИМА САМО ДВЕ МНЕНИЯ.ХОРА СТИГА С ТОВА ОВЧЕДУШИЕ!НЕ СИ ЛИ ПОМОГНЕМ НИЕ,НИКОЙ НЯМА ДА НИ ПОМОГНЕ,ОЩИ ПО ВЕЧЕ БАНКИТЕ.ГРЕШИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА БЪЛГАРСКИ БАНКИ,НО ПАРИТЕ С КОИТО СА ТЕ ЗАКУПЕНИ,ИЛИ СЪЗДАДЕНИ СА БЪЛГАРСКИ.ГРЕШИТЕ СЪЩО ТАКА,ЧЕ БАНКИТЕ МОГАТ ДА СИ ОПРЕДЕЛЯТ ЛИХВИТЕ КАТО НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ОСНОВНИЯТ ЛИХВЕН ПРОЦЕНТ В БЪЛГАРИЯ.ПРОСТО ТРЯБВА НОВА ЗАКОНОДАТЕЛНА ИНИЦИАТИВА И НОВА НОРМАТИВНА БАЗА РЕГЛАМЕНТИРАЩА ТОВА.НО ТОВА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ,АКО НИЕ НЕ ИЗЛЕЗЕМ С ЯСНА ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ ПО ВЪПРОСА.ТОВА НЕ СТАВА С ПОДПИСКИ,ТОВА СТАВА С ОРГАНИЗИРАНИ ДЕЙСТВИЯ,ЗАКОНО СЪОБРАЗНИ,КОИТО ДА ПРЕРАСТНАНТ В ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ. ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ КОЕТО ДА ПРЕРАСТНЕ В ПАРТИЯ,КОЯТО ДА ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА И ДА ПРОМЕНИ РЕДИЦА ЗАКОНИ В ТАЯ НАСОКА.СЕГАШНИТЕ " НАШИ ИЗБРАННИЦИ " НЯМА ДА НАПРАВЯТ ТОВА,НЕ ВИ ЛИ СТАНА ЯСНО ЧЕ ТЕ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ТИЯ КОИТО СМЕ ГИ ИЗБРАЛИ.ТЕ ГЛЕДАТ СВОИТЕ КРАТКОСРОЧНИ ИНТЕРЕСИ.БАНКИТЕ В БЪЛГАРИЯ ИМАТ ГОЛЯМО И СТАБИЛНО ЛОБИ В ПАРЛАМЕНТА ОТ НЕГОВОТО СЪЗДАВАНЕ. ХОРА СЪБУДЕТЕ СЕ ! УБИВАТ БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА НИ ! АКО ЗА ВАС НЕ ВИ Е ЖАЛ,ТО ПОЖЕЛЕТЕ ДЕЦАТА СИ,ЗАЩОТО ЕДИН ДЕН ТЕ НЯМА ДА НИ ГО ПРОСТЯТ !!!

26 Апр 2010 20:59 Профил
аз все си мислим че рано или късно ще дойде края на банките и цялата банкова система.рано или късно.

Напредващ
Напредващ
Аватар

27 Апр 2010 00:21 Профил
днес ходих до ПИБ и вече взимат по 50 стотинки за всяко теглене на кеш.

Напредващ
Напредващ
Аватар

03 Май 2010 17:39 Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ]